Stijlregels volgens Claes Iversen

Wat is stijl en hoe kom je eraan? ELLE vraagt het aan hen die het kunnen weten. Aan de van oorsprong Deense ontwerper Claes Iversen bijvoorbeeld, die ook met zijn laatste collectie La Petite Femme een verpletterende indruk maakte.

1: Draag hakken
‘Een vrouw wordt mooier als ze hakken draagt. Minimaal tien centimeter hoog moeten ze zijn. De lichaamshouding verandert erdoor; je wordt langer en dunner. Ik ben een echt hakkenfreak. Als ik met vriendinnen op stap ga, doen ze altijd hakken aan of nemen ze schoenen met hakken mee in hun tas.’

2: Denk na over wat je koopt
‘Koop niet elke maand iets nieuws, maar doe bijvoorbeeld één keer in de drie maanden een goede aankoop. We leven in een consumptiemaatschappij en mensen zijn de waarde van kleding vergeten. Investeer, want een goed kledingstuk kun je heel lang bewaren.’

3: Verzorg je nagels
‘Ik stoor me aan afgebladerde nagellak op nagels. Dan kun je beter helemaal geen nagellak op doen of het er in ieder geval op tijd afhalen. Te lange nagels vind ik vies en nepnagels nog viezer. Hou ze daarom kort.’

4: Less is more
‘Een show is het moment waarop ik over de top kan gaan met make-up bij mijn modellen. Ik kies er juist voor om dat niet te doen. Ik hou van natuurlijk, rustige make-up. Wat dat betreft vind ik echt: less is more. Als je jezelf toch op wilt maken, kies dan voor of de ogen of de lippen.’

5: Kleed je stijlvol
‘Wees er bewust van hoe je eruit ziet en hoe je eruit wilt zien. Als je naar een bijzondere gelegenheid gaat als een bruiloft of feest, moet je er wel mooi uitzien. In dit geval kun je dan beter overdressed dan underdressed zijn. Heb je de keus tussen hakken en gympen? Ga dan zeker voor het eerste.’

6: Maak af met een riem
‘Een riem is het ideale accessoire. Ik gebruik ze veel in mijn werk en ik roep altijd dat echt álles goed komt met een riem. Ik heb thuis een hele la vol met exemplaren waarvan de prijs varieert van één tot tweehonderd euro. Het is een aankoop waar je veel aan hebt. Een riem maakt een kledingstuk af.’

7: Wees niet bang voor kleur
‘Pas op dat je garderobe niet te zwart wordt. In tijden van crisis kiezen veel ontwerpers ervoor om zwart te gebruiken in hun collectie. Ik probeer met kleur te spelen. Voor mij is donkerblauw het nieuwe zwart.’

8: Het begint bij de basis
‘Zorg ervoor dat je een paar goede basics in je kast hebt hangen als een colbert, pantalon, trenchcoat en little black dress. Je mag er best wat geld aan besteden. Let er op dat de kwaliteit van de stof goed is.’

9: Besteed aandacht aan je haar
‘Ik zie te veel vrouwen die te weinig aandacht aan hun haar besteden. Ik vind het echt zonde als ik een vrouw over de rode loper zie lopen met een prachtige juk, maar met saai haar. Je hoeft het echt niet elke dag te stylen, maar doe wel iets met je haar dat bij je outfit en persoonlijkheid past.’

10: Maatwerk is mooi werk
‘Ik ben voor maatwerk. Ik weet dat het bijna uitgestorven is en dat bijna niemand meer kleding op maat laat maken, maar het is echt veel beter. Het gaat langer mee en het zit veel mooier.’

Tekst - Elle cover
Tekst - Elle artikel 2