Nachtwerkers

Als iedereen slaapt, zijn zij aan het werk. Hoe blijf je wakker als je ’s nachts je beroep uitoefent? Vier nachtwerkers over hun rituelen.

Ben Spaander (44) runt samen met Allert Aalders de synthesizer studio Sonar Traffic en produceert in Kytopia deep house, electro, acid, disco en funk. Daarnaast is hij geluidsman bij Tivoli Vredenburg.

“Ik ben een nachtdier. Mijn moeder noemde mij vroeger al haar kleine vampiertje. Ik sta elke dag standaard rond drie uur ’s middags op en ga ’s morgens om zes uur naar bed. Ik heb dus gewoon een negen tot vijf baan, maar dan ’s nachts. Ik heb bijna nooit moeite om ’s nachts wakker te blijven. Als ik toch een dipje heb, dan maak ik een wandelingetje door Tivoli Vredenburg of drink ik veel koffie. Of ik daar wat in heb? Nee, mijn koffie drink ik graag zo zwart mogelijk. Net zo zwart als mijn ziel is, hah! Ik houd van de nacht. Mensen zijn veel mooier ’s nachts. Alles is dan veel gedempter en niet zo gedetailleerd. De dag is zo saai. Als ik om negen uur s‘ ochtends naar de tandarts moet, dan blijf ik gewoon wakker en ga daarna pas slapen. Ik zeg maar zo: Allenachtig prachtig.”

 

Thomas Geurts (32) is houtbewerker en maakt in een gedeelde werkruimte van Vechtclub XL houten objecten onder de naam TAG Woodworking.

“Als ik begin met werken is de Vechtclub XL leeg. Als ik zie dat iemand het licht in een werkruimte aan heeft laten staan, doe ik het uit. Ik ben dan alleen in het gebouw en dat vind ik fijn. Ik kan niet zo goed tegen prikkels, dus werk ik bijna altijd ’s nachts. Dan is er niemand in de buurt en kan ik gefocust werken aan een object. Ik ben niet asociaal ofzo, maar als ik bezig ben met een nieuw ontwerp wil ik door niemand gestoord worden.

"Ik kan niet zo goed tegen prikkels, dus werk ik bijna altijd ’s nachts"

Mijn ritme is omgekeerd. Ik werk s’ nachts en slaap overdag. Het is een persoonlijke keuze en ik doe dit al sinds ik deze werkruimte heb. Ik ben het gewend en heb niet zo vaak moeite met wakker blijven. Als ik toch moe word, dan doe ik push-ups of gewichtoefeningen. Tijdens het werken zet ik mijn muziek heel hard aan. Ik houd van blues uit de jaren 30 en 40. Een voordeel hierbij is dat ik kan bepalen hoe hard de muziek staat. Niemand die er last van heeft.”

 

Jorre Jansen (37) is verpleegkundige in het St. Antonius Ziekenhuis en werkt op de spoedeisende hulp in Leidsche Rijn en Nieuwegein.

“Bij drukte is wakker blijven bijna nooit een probleem, maar juist als het rustig is tussen vijf en zeven uur ‘s ochtends, dan is wakker blijven nog wel eens een opgave. Koffie is dan mijn grote vriend. Ik drink tijdens een nachtdienst zo’n vijf à zes bakkies. Daarnaast probeer ik wat aan bijscholing te doen en mailtjes te beantwoorden. Toch blijft studeren in de nacht vaak bij een goed voornemen. Ik heb mijn boeken altijd bij me en lees ook wel eens wat, maar waar het meestal op neerkomt, is dat ik doelloos op internet surf om te kijken naar spullen die ik eigenlijk niet nodig heb en daarnaast helemaal niet kan betalen. Ik heb een liefde voor metal en op Ebay speur ik dan tijdens een nachtdienst naar platen. Meestal blijft het bij kijken en koop ik uiteindelijk niets.”

 

Tante Cil (leeftijd: “Dat wil je echt niet weten, laat ze maar raden”) runt samen met haar man Gerard Café Het Weerbericht aan de Biltstraat. Vijf dagen in de week tapt ze tot diep in de nacht biertjes voor bezoekers en biedt hen een luisterend oor.

“Waar ik energie van krijg? Gezelligheid, een praatje en koffie. Als ik aan het werk ben, dan ben ik continu alert. Jong en oud komt hier over de vloer. Ik maak met iedereen een praatje. Ik denk dat mensen bij mij hun hart uit durven te storten, omdat ik eerlijk en direct ben. Ik maak geen onderscheid tussen mensen. Iedereen is gelijk. Veel studenten geven feestjes bij ons. Het is hier knus en gezellig. Het is wel een kroeg, maar ook een huiskamer.

"Als je geen nachtmens bent, dan moet je dit werk niet doen. Dan houd je het niet vol"

We sluiten als de laatste bezoeker naar huis gaat. De volgende dag ben ik hier dan weer om vier uur ’s middags. Dan kook ik voor mijn man en mijzelf en maak ik altijd wat extra’s, want iedereen mag mee-eten. Ik serveer onze gasten meestal gratis bitterballen en pinda’s. Ja, als het hier gezellig is, dan blijf ik wel wakker. Als je geen nachtmens bent, dan moet je dit werk niet doen. Dan houd je het niet vol.”

De foto's bij deze productie zijn van Janneke Aronson.

Tekst - Dakhaas cover
Tekst - Dakhaas artikel p1
Tekst - Dakhaas p2
Tekst - Dakhaas p3