De wondere wereld van Kiki Weerts

Welkom in de wondere wereld van Kiki Weerts, zangeres en bassist van de punkrockband Malle Pietje and the Bimbo’s, een chaotische verzameling van kleuren, gekke poppetjes, muurschilderingen, lampjes, schilderijen en nepbloemen. Naar eigen zeggen: ‘Vet cute’.

De kennismaking
‘Mijn broer woonde eerst in dit huis. Toen hij voor een jaar naar India vertrok, mocht ik hier wonen. Dat is nu zes jaar geleden. Daarvoor heb ik in kraakpanden gewoond in Diemen en IJburg. Dit is mijn eerste eigen woning. Ik ben nog steeds fan van kraken hoor, maar dat gedoe met al die mensen in één huis spreekt me niet zo aan. Ik hou ervan een beetje een puinhoop te maken, zonder dat mensen zeggen dat ik moet opruimen of dat ik de afwas moet doen.’

De ruimte
‘Ik woon op de zolder van een pand in de Pijp in Amsterdam. Ik moet vijf smalle trappetjes op om in mijn kamer te komen. De ruimte is niet echt groot, ongeveer zes bij acht meter. Ik heb een heel klein badkamertje met een douche en wc. Niet echt een luxe badkamer, maar het is te doen.Voor mij is dit echt de perfecte plek om te wonen. Ik zit vaak op de terrasjes om de hoek. Wel had ik graag gewild dat mijn kamer iets groter was. Toen mijn broer hier nog woonde, waren het twee kleine kamers. Hij heeft de muur doorgebroken. Mijn broer is nogal spiritueel; de kamer was ooit heel erg zen, maar sinds ik hier woon is het nogal on-zen.’

"De kamer was ooit heel erg zen, maar sinds ik hier woon is het nogal on-zen"

Muurschilderingen
‘Ik heb twee fluorescerende muurschilderingen gemaakt toen ik hier introk. Als ik mijn blacklight aandoe, geven ze licht in het donker. Ik hou van felle kleuren. Op de ene muur heb ik een meisje dat aan het touwtjespringen is geschilderd. Ze wordt omringd door kaketoes en tropische bloemen. De vogels lachen haar uit, omdat ze aan het touwtjespringen is met haar broek open.Op de andere muur heb ik twee naakte dames geschilderd. Zij passen op mijn huis. Ik vind het leuk om naakte vrouwen te schilderen, veel leuker dan bijvoorbeeld naakte mannen’

Chinese meester
‘Ik heb leren tekenen van een Chinese man die ik een aantal jaren geleden heb ontmoet op de Wallen. Hij stelde zich voor als schilder en vroeg of hij een foto van me mocht nemen voor een schilderij dat hij wilde maken. Na onze eerste ontmoeting zijn we regelmatig samen koffie gaan drinken. Hij had een doos vol met lege boekjes die ik door de jaren heen onder zijn bezielende begeleiding vol heb getekend. We tekenen nu nog ongeveer vier keer per week samen in café De Jaren in Amsterdam. De muurschilderingen in mijn kamer heb ik gemaakt voordat ik les van hem kreeg. Hij is mijn Chinese leermeester.’

“Mijn stijl is theatraal. Ik heb veel wijvenspullen, poppetjes, spiegeltjes, lampjes, schilderijtjes en nepbloemen. Hoe meer, hoe beter”

Stijl
‘Feestelijk. Ik hou van tierelantijnen. Mijn stijl is theatraal. Ik heb veel wijvenspullen, poppetjes, spiegeltjes, lampjes, schilderijtjes en nepbloemen. Hoe meer, hoe beter. Als mensen mijn kamer binnenkomen, zeggen ze altijd: “Sjezus wat een volle kamer.” Maar dat zie ik niet. Ik hou van spullen met kleur.’

Knuffels
‘Ik heb voor de grap mijn favoriete knuffel Koninkje Bef genoemd, om mijn vriend jaloers te maken. Het is een enorme tijger die ik voor mijn 25ste verjaardag heb gekregen. Ik heb heel veel knuffels op mijn bed liggen. Kamelen, een poema, maar de tijger is het liefst. De kamelen heb ik in Israël gekocht. Ze kwamen goed van pas tijdens de presentatie van mijn album (haar eerste soloalbum, Dierenverhalen, red.) in april. Ik heb een nummer over een kameel en tijdens de show gingen twee vriendinnen van mij op het podium heel sensueel met de knuffelkamelen dansen.’

Favoriete plek
‘Mijn bed. Ik heb twee eenpersoonsmatrassen naast elkaar gelegd met daar bovenop een groot matras. Het ligt heerlijk. Het leek mij vroeger altijd geweldig om net zo’n huis te hebben als de Stampertjes uit Pluk van de Petteflet. Zij hebben hun huis vol liggen met matrassen. Als ik logees heb, leg ik al mijn matrassen naast elkaar op de grond. Dat is heel leuk. Zolang de logees niet te lang blijven dan.’

“Ik hou ervan om een beetje een puinhoop te maken, zonder dat mensen zeggen dat ik moet opruimen of dat ik de afwas moet doen”

Verzameling
‘Ik heb veel spullen. Ik verzamel poppen, sjaals, schoenen, oorbellen en jurken. Ik had ooit het idee om een winkeltje te beginnen vanuit een koffer. Daarmee wil ik op markten poppetjes verkopen. Ik
ben er nog niet echt mee begonnen, maar ik ben al wel dingen aan het verzamelen voor mijn winkel. Ik heb een hele doos vol met oude opmaakpoppen die ik wil verkopen. Mijn favoriete pop is een plastic beestje met geel haar. Vet cute. Ik weet niet hoe je deze poppetjes noemt. Ze waren hot in de jaren tachtig. Made in China staat erop.’

Kleding
‘Ik koop veel kleding op de Albert Cuypmarkt, het Waterlooplein en in van die winkels in de Kalverstraat. Als het maar niet te duur is. Ik koop zeker geen kleding van boven de honderd euro. Voor schoenen maak ik nog weleens een uitzondering, maar meestal is de prijs ver onder de honderd euro. Voor mij is het echt uniek als ik iets heel duurs koop. Ik bewaar mijn kleding in twee verschillende kledingkasten en verder in losse tassen.’

Jurkjes
‘Ik heb een stuk of veertig jurkjes. Als ik ga optreden, of als ik er gewoon zin in heb vind ik het leuk om iets speciaals aan te doen. Ik heb een hele mooie Afrikaanse jurk uit Las Vegas, zwart met roze bloemen en fruit. Ik draag er altijd een grote riem omheen. Mijn gouden jurk van Wonder Woman is ook een van mijn favorieten. Ik kocht ‘m tijdens de nieuwjaarsuitverkoop. En de mooiste is mijn blauwe fluwelen jurk uit Berlijn. Maatje 36, moet je nagaan. Gelukkig is hij van stretchstof.’

“Het leek mij vroeger altijd geweldig om net zo’n huis te hebben als de Stampertjes uit Pluk van de Petteflet”

Laarzen
‘Ik heb heel veel cowboylaarzen van de Schoenenreus en de mooiste mijn rode laarzen van Bronx. Die zijn heel hoog en echt sexy. Ik heb ze gekocht in zo’n Kalverstraatwinkel. Ze waren heel duur, maar dat had ik er zeker voor over. Ik draag ze niet zo veel, want ze zijn iets te hoog. Hoge hakken zijn geen probleem voor mij, maar deze hakken zijn dun en hoog. On stage zijn ze een beetje wankel, dus ik doe ze niet aan tijdens een optreden. Misschien kan ik ze eens bij een lig- of zitoptreden dragen.’

Handelsmerk
‘Mijn haar is mijn handelsmerk. Ik heb krullen van mezelf, de kleur komt uit een potje. Eerst verfde ik mijn haar zelf, de laatste twee jaar ga ik naar Kapsalon Naomi op de Albert Cuyp. Lekker dichtbij, om de hoek.’

Sieraden
‘Ik draag altijd dezelfde sieraden. Ik heb gouden ringetjes in mijn oren en af en toe verwissel ik wat er aan hangt. Verder heb ik altijd wat gouden kettingen om mijn nek en drie gouden armbanden om mijn linkerarm. Twee armbanden zijn van mijn oma geweest en een van de pianojuf van mijn vader. Zij zijn allebei overleden.’

Bokito
‘Ik heb onlangs een dierenalbum uitgebracht, met allemaal nummers over dieren. Bij de plaat heb ik een collectie met beschilderde spijkerjasjes gemaakt. Op de achterkant van de jasjes heb ik de dieren geschilderd die voorkomen in de nummers. Dat zijn onder andere Bokito, een beer, een babyleeuw, een kameel en een boxer. Toen ik mijn plaat presenteerde, hebben hele coole meiden de jasjes geshowd. Het is heel easy om op spijkerstof te schilderen. Ik ben ook benieuwd hoe het op leer schildert, dat moet een goede grip hebben. Ik heb al wat jasjes gekocht en draag ze zelf ook.’

“Ik houd van monumentaal zuipen. Meestal koop ik een fles en die heb ik dan al op voordat ik naar een feestje ga”

Gekregen
‘De gitaar waar ik mee optreed, heb ik gekregen van een jongen die ik niet eens kende. Ik gaf een keer een optreden bij iemand thuis en toen bood hij mij zijn gitaar aan. Dat liet ik me natuurlijk geen twee keer zeggen. Het is een mooie oude gitaar met van die sleutels erin. Een man die ik ken heeft hem gestemd en versterkt gemaakt zodat ik ermee kan optreden. Het is een waanzinnig mooi ding geworden.’

Instrument
‘Ik heb in totaal zeven gitaren. Ik ben geen vet professionele gitarist en ook geen onwijs professionele zangeres, maar toch doe ik het beide Ik schrijf gewoon nummers en breng ze vol overgave. Toen ik tien jaar was, ben ik op gitaarles gegaan. Dat heb ik tot mijn dertiende volgehouden. Daarna heb ik in verschillende bandjes gespeeld. Ik speel basgitaar in de band Malle Pietje and the Bimbo’s en akoestisch als ik solo optreed. Mijn eerste gitaar heb ik niet meer. Daar is een jongen uit het kraakpand waar ik toen woonde op gaan staan.’

Muziek
‘Ik heb heel veel platen. Ik hou erg van Nederlandstalige muziek, maar ook van heavy metal en hardrock. Bij Nederlandse liedjes kan ik de tekst tenminste goed verstaan. Ik vind vooral die oude nummers mooi. Ik heb een plaat met liedjes van Nederlandse zangeressen uit de jaren zestig. Bonnie St. Claire enzo. Prachtig.’

Favoriete drank
‘Om dronken te worden: wodka. Ik hou van monumentaal zuipen. Meestal koop ik een fles en die heb ik dan al op voordat ik naar een feestje ga. Ik drink nooit alleen hoor, altijd met vrienden. Qua non-alcoholische drank vind ik tomatensap lekker. Als ik in een cafeetje zit en ik heb geen zin in koffie, dan bestel ik een tomatensap. Ik drink wel koffie, maar vooral voor de gezelligheid.’

"Het omhulsel vind ik heel coolio iglesias. Leuk met al dat kant en die franjes"

Op het nachtkastje
‘Geen boeken, wel een lampje, een paar poppetjes, een klok, een octopus, watjes, make-upremover, en zelfs sigaretten – ik rook niet eens. En een tissuebox die ik op de Zwarte Markt in Beverwijk kocht. Het omhulsel vind ik heel coolio iglesias. Leuk met al dat kant en die franjes. Ik ga regelmatig naar de Zwarte Markt. Voornamelijk voor glitterjurken. Als het nieuwjaar is geweest gaan ze allemaal in de uitverkoop. Je hebt er ook veel Chinese spulletjes. Ik heb daar veel gekocht voor mijn zogenaamde winkel.’

Favoriete film
‘Ik heb laatst de film Brüno een paar keer achter elkaar gezien. Dat is die film van Ali G. Het gaat over een man die een celebrity wil worden. Hij komt uit Duitsland en gaat naar Amerika in de hoop om daar door te breken. Echt supergrappig. Verder vind ik de Flodderfilms klassiekers. Ik vind Tatjana Simic in haar rol als Kees echt een stijlicoon.’

Domweg gelukkig
‘Een goed glas rode wijn, een kaasplateau en aangenaam gezelschap op een warme zomeravond.’

Tekst - Elle artikel 3 p1
Tekst - Elle artikel 3 p2
Tekst - Elle artikel 3 p4
Tekst - Elle artikel 3 p5