Correspondent Joeri Boom over India

Hij had al eerder als oorlogscorrespondent vanuit het buitenland gewerkt, maar New Delhi is zijn eerste vaste standplaats als correspondent. Joeri Boom (42) bericht voor NRC Handelsblad en RTL Nieuws over Zuid-Azië. Hij voelt zich erg thuis in Delhi en na bijna twee jaar in India heeft hij het gevoel dat hij nu echt geland is. “Ik mediteer, heb een kok en chauffeur en ik betaal hier belasting.”

“In Nederland was ik al begonnen met mediteren. Die behoefte wordt hier in India natuurlijk alleen maar gevoed. Mijn vrouw heeft me een keer een meditatiecursus cadeau gedaan. Ze dacht dat het wel goed voor me zou zijn, omdat ik altijd zo met mijn hoofd bezig ben. Ik dacht eerst 'Flikker op met je mediteren'. Maar ik ben toch gegaan. Normaal ben ik niet zo van die zachte kant en in Nederland denken mensen vaak dat je een zweverige mafkees bent wanneer je mediteert. Hier in India kun je makkelijk zeggen ‘I’m a meditator’. Niemand die daar gek over doet.”

Toch vindt Boom dat je moet oppassen dat je als correspondent je niet te veel identificeert met het land waar je woont en werkt. Als je voor een Nederlands publiek schrijft, moet je wel je Nederlandse blik behouden, vertelt de journalist. “Als correspondent loop je over een dunne lijn. Je begeeft je in een grensgebied met aan de ene kant één worden met de Indiase cultuur en aan de andere kant kun je ook een Nederlandse boer blijven die denkt 'Getver het is hier alleen maar vies en smerig'. Ik ben zelf natuurlijk ook begonnen met mediteren, maar ik denk toch altijd wel 'Pas op! Ik moet er wel over kunnen blijven schrijven'. Je moet een liefde krijgen voor het land, maar ook een beetje afstand houden.”

"Je moet een liefde krijgen voor het land, maar ook een beetje afstand houden"

“Uiteindelijk ben ik toch gewoon een nuchtere Hollander. Ik ben wel anders naar mijn eigen land gaan kijken vanaf het moment dat ik in lastige gebieden kom.” Boom werkte tien jaar voor de Groene Amsterdammer en deed als oorlogscorrespondent voor verschillende Nederlandse media verslag uit onder andere Kosovo, Darfur en Afghanistan. “Het zat er altijd wel een beetje in, maar ik ben alleen maar trotser geworden op Nederland en wat we bereikt hebben. Ik wil dat mijn dochters altijd Nederlands praten wanneer we thuis zijn. Ze zitten op een Franse school en spreken inmiddels Frans, Engels en een beetje Hindi, maar thuis praten we Nederlands.”

Hoewel zijn dochters opgroeien in een internationale omgeving, groeide Boom zelf op in een arbeiderswijk in Oudorp bij Alkmaar. Veel vrienden van hem werden beroepsmilitair, maar Boom ging geschiedenis studeren aan de UvA. Hij wilde journalist worden. “Ik heb altijd in mijn achterhoofd gehad dat ik eigenlijk marinier moest worden. Op mijn 27e ging ik naar mijn eerste oorlog. Ik ging naar Kosovo, omdat ik het belangrijk vond, maar ook omdat dat militaire gedoe mij helemaal te gek leek. Er zijn van die hele keurige heertjes die hele goede journalisten zijn, maar ik ben toch meer van ‘boem’ er middenin. Er zit wel iets ruigs in me. Daarom is het goed om mij in India neer te zetten, want ik kan me makkelijk bewegen door verschillende lagen van de bevolking.”

"Er zijn van die hele keurige heertjes die hele goede journalisten zijn, maar ik ben toch meer van ‘boem’ er middenin"

Het doel van het komend jaar is voor Boom dan ook om echt op zoek te gaan naar de onderkant van de Indiase samenleving. “Ik zou graag een tijdje in een Indiaas dorp wonen om daar net als de plaatselijke bevolking te leven. Dus om weinig te eten en op het platteland te werken. Het is volgens mij echt noodzaak om uit het elitaire wereldje van de journalistiek te stappen om te kunnen schrijven over alle lagen van de samenleving. Dat zie ik geen enkele journalist doen.” Boom vertelt dat hij met zijn gezin in Delhi een leven kan leiden als dat van rijke, Westerse expats. “Als correspondent moet je oppassen dat je daar niet in blijft hangen.”

Hoe staat het ervoor met de berichtgeving over het buitenland in de Nederlandse media? Dat onderzochten 18 deelnemers van de Beyond your World-editie Onderzoek buitenlandjournalistiek. Zij interviewden correspondenten in meer dan 10 landen.

Dit artikel verscheen op de site van VersPers

IMG_3329
IMG_3332