Bietenbende

Wilma van Asperen uit Leiden is dol op groenten. Ze maakt er de lekkerste én gekste combinaties mee. Haar chocoladetaart met bietjes is ongewoon lekker.

Wilma eet groenten het liefst rauw of geroosterd in de oven. Groenten koken doet ze eigenlijk nooit. “Dat vind ik niet spannend. Wanneer je groenten roostert in de oven, krijgen ze zo’n lekkere zoete smaak. Ik voeg hier nauwelijks kruiden aan toe, want ze hebben al een volle, zonnige smaak van zichzelf.’

Wilma’s chocoladetaart met bietjes is beroemd in Leiden en omstreken. Drie maanden lang verkocht ze de taart, naast andere creatieve groentecreaties, in een pop-up store in het centrum van Leiden. Wilma werd creatief met groenten toen ze op jonge leeftijd vegetariër werd. Inmiddels eet ze weer vlees, maar de jaren als vegetariër hebben voor heel wat inspiratie gezorgd.

Gezond
“Groenten zijn niet alleen lekker, maar ook heel gezond. Er zitten veel vitamines en vezels in en je kunt er heel goed mee variëren. Wat ik zo leuk vind aan groenten is dat je ze van kop tot staart kunt verwerken in gerechten. Prei is mijn favoriete groente, omdat het niet zo uitgesproken is als ui, maar het wel een heel lekker en verfijnd aroma geeft aan gerechten. Het maakt een maaltijd vaak net iets pittiger.”

Haar missie is om groenten aan de man te brengen. In haar kookstudio Catootje in Leiden ontvangt Wilma cursisten en verzorgt ze de catering voor feesten en bijeenkomsten. In de gerechten die ze maakt, hebben groenten de hoofdrol. “Met een scheutje olijfolie, heerlijk!”

Groentetips van Wilma

• "Spinazie roerbakken vind ik lekkerder dan koken. Roerbak de spinazie met een beetje olie, knoflook en ui"

• "Komkommerplakjes smaken heerlijk met een dressing van azijn, suiker en witte peper. Laat de plakjes een tijdje in het mengsel staan voordat je ze serveert"

• "Extra zoete paprika’s krijg je door ze in hun geheel in een ovenschaal te doen, af te dekken met aluminimumfolie en dan twintig minuten in de oven te zetten. Als de paprika’s afgekoeld zijn, verwijder je het velletje"

• "Worteltjes zijn het lekkerst wanneer je ze kort blancheert, vervolgens besprenkelt met ctroensap en een eetlepel honing en 10 minuten in een hete oven roostert"

Chocoladetaart met bietjes
Deze bijzondere taart bevat geen boter, maar olie. De bietjes maken de taart heerlijk smeuïg.

• 340 gr gekookte bietjes
• 225 ml plantaardige olie
• 110 gr pure chocolade
• 200 gr zelfrijzend bakmeel
• 200 gr donkere basterdsuiker
• 2 tl kaneel
• snufje zout
• 50 gr cacao
• 3 eieren
• springvorm van 24 cm
• 100 ml bietensap
• 200 gr poedersuiker

Stap 1: Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Pureer de bietjes met een staafmixer of in een keukenmachine. Meng de gepureerde bieten met de plantaardige olie.

Stap 2: Meng in een andere kom het zelfrijzend bakmeel met de basterdsuiker, het kaneel en het zout.

Stap 3: Zeef de cacao boven de beslagkom en roer alles doorelkaar.

Stap 4: Voeg het meelmengsel toe aan het bietenmengsel en roer het goed door.

Stap 5: Voeg de eieren één voor één toe en klop het mengsel ondertussen luchtig met een mixer of garde.

Stap 6: Breek de chocolade in kleine stukken en doe alles in een vuurvaste kom. Plaats de kom op een pan zacht kokend water, die op laag vuur staat. Zorg ervoor dat het water de kom niet raakt. Laat de chocolade langzaam smelten en blijf roeren.

Stap 7: Spatel de gesmolten chocolade luchtig door het beslag.

Stap 8: Schep het beslag vervolgens in een ingevette springvorm. Zet de taart 30 minuten in de voorverwarmde oven.

Stap 9: Haal de taart uit de oven en laat ’m even afkoelen. Meng het bietensap en de poedersuiker tot een taai en glanzend glazuur. Smeer dit uit over een afgekoelde taart.

Tekst - Keukentafel cover bij artikel 2
Tekst - Keukentafel artikel 2 p1
Tekst - Keukentafel artikel 2 p2