Advocaatje leef je nog?

Oud en Nieuw, het ideale moment voor de zelfgemaakte advocaat van Kathrine van den Bogert (29). Want wie denkt dat advocaat een typisch oudemensendrankje is, heeft het mis. Kathrine krijgt met haar zoete aperitivo zowel oud als nieuw stil.

“Ik kan me niet anders herinneren dan dat er op familiebijeenkomsten advocaat werd gegeten. Ik was dan ook verbaasd toen ik er achter kwam dat advocaat onder mijn vriendinnen vrijwel onbekend was. In mijn familie is advocaat maken namelijk traditie. Mijn oma en tantes maken altijd potten vol speciaal voor verjaar- of feestdagen. Op een gegeven moment besloot ik dat het tijd werd om de advocaattraditie voort te zetten, maar dan wel in een eigentijds jasje.”

“Ik serveer de advocaat in een cocktailglas op een feestje of geef het in een versierde weckpot weg als cadeautje, terwijl mijn oma het nog altijd in een ouderwets borrelglaasje presenteert. Ik gebruik het originele recept van mijn oma, maar maak wel een kleine aanpassing. Ik gebruik namelijk gewone brandewijn, terwijl mijn oma altijd inmaakbrandewijn gebruikt. Ik proef nauwelijks verschil, maar voor mijn oma is dit echt vloeken in de kerk. Zij zweert bij inmaakbrandewijn, want zo hoort het.”

Nieuwe generatie
“Mijn tantes maken het ook weer anders. Een tante gebruikt alleen eigeel, waardoor haar advocaat veel geler is dan de mijne. Ik gebruik hele eieren, want het kost me te veel tijd om het eigeel en eiwit te scheiden. Mijn vriend dacht een keer dat ik zelf vla had gemaakt, omdat het veel lichter van kleur is dan de advocaat die je in de winkel kunt kopen.”

“Inmiddels is mijn advocaat op verjaardagen van vriendinnen een groot succes en vragen ze zelfs of ik het voor een volgende verjaardag weer wil maken. Vrienden van mijn vriendinnen reageren in eerste instantie verbaasd als ik met potten vol advocaat kom aanzetten. Inmiddels heb ik het recept al met verschillende mensen gedeeld. Mijn oma vindt het geweldig.”

Advocaat van Kathrine
Verras je gasten rond een uur of vier ‘s middags met deze heerlijke gele aperitivo.

45 minuten – 1 liter

Nodig
• 10 eieren
• 375 g suiker
• 400 ml brandewijn
• 1 zakje vanillesuiker
• slagroom

Materiaal
• blender
• au bain-marie pan
• garde

Stap 1: Doe alle ingrediënten in de blender en zet de blender aan. Zet hem pas uit als de eieren goed losgeklopt zijn, na ongeveer een minuut.

Stap 2: Giet de vloeibare substantie in een schaal en verwarm dit au bain-marie. Zorg ervoor dat de schaal het laagje water in de pan niet raakt.

Stap 3: Verwarm de vloeibare advocaat en roer met een garde net zo lang tot dat de advocaat de gewenste dikte heeft. Blijf goed roeren, want door het verwarmen van de advocaat kan het ei gaan schiften.

Stap 4: Haal de schaal van de pan met water als de advocaat de gewenste dikte heeft. Volgens Kathrine moet de advocaat ongeveer de dikte hebben als vla. Laat de advocaat nu afkoelen. Je kunt de schaal in een bak met koud water zetten en er af en toe doorheen roeren.

Stap 5: Serveer de advocaat in een cocktailglas met een flinke toef slagroom. Je kunt de advocaat ook bewaren in een weckpot in de koelkast en op een later moment serveren. Als je het bewaart, zorg er dan voor dat de weckpot steriel is door het eerst uit te koken.

Advocaat in een versierde weckpot
Het ideale aardigheidje om mensen een gelukkig nieuwjaar mee te wensen.

Nodig
• weckpot(ten)
• krijtbordstickers of labels
• krijtje
• gekleurde sliertjes
• zelfgemaakte advocaat

Zorg ervoor dat je weckpotten steriel zijn. Dit doe je door ze in water uit te koken. Doe de zelfgemaakte advocaat in de weckpot en sluit de pot goed af. Plak een stikker op de weckpot en schrijf met het krijtje de naam van degene op aan wie je de advocaat geeft. Bind gekleurde lintjes om de weckpot voor een vrolijk geheel.

Tekst - Keukentafel cover bij artikel 1
Tekst - Keukentafel artikel 1 p1
Tekst - Keukentafel artikel 1 p2